Svensk ölhistora
Öl

Svensk ölhistora

Man har hittat spår av öl från bronsåldern så vi kan säga att vår ölhistoria börjar där. Som hos det summeriska folket som var de första med öl så spontanjäste detta öl. Det var med spontanjäsning all öl kom till vid den här tiden.

De flesta av oss har väl hört talas om mjöd men har du hört ordet mölska förut? Mölska är en blandning av mjöd och öl som vikingarna blandade samman. Mjöd var en alltför dyr dryck att avnjutas som vardaglig dryck så den blandades med öl. Mjöd är en dryck gjord på honung som är söt och aromatisk så mölska blev en mindre söt dryck.

Vi har en annan gemensam sak med det summeriska folket. Vårt vatten var av dålig kvalitet med bakterier som inte var bra för våra magar så vi bryggde öl på vatten och drack detta för att släcka törsten. Det summeriska folket gjorde på exakt samma sätt för att undvika dödliga magsjukdomar på den tiden.

Vikingarna gillade verkligen sitt öl och till fest togs en starkare variant av öl fram. Speciellt vid jul var den starka ölen framme och hade en alkoholhalt på 10 till 20 volymprocent. Under jul åt vikingarna griskött, pyntade huset med blod och drack öl för att fira midvinterblod.

Humle förändrade ölets karaktär. Exakt när humlen kom till Sverige är lite osäkert, men i Europa ska humle ha använts någon gång under 700 till 800 – talet för första gången. Humlen bidrog till en ny smak samt att växten är lugnande så den användes som medicin. Innan humlens framgång användes torkad frukt och örter att krydda ölet med.

Öl har genom alla tider varit en populär dryck och den klassiska bryggkulturen blev större över tid. Till en början var det munkar i klostren som stod för bryggerikulturen, men den övergick senare till ett hantverk för andra än just munkar. Under 1600 – talet kom bryggarskrået till i Sverige och var till stor hjälp för Sveriges bryggerier. Bryggerinäringen bredde ut sig och växte sig starkare.

Under 1800 – talet skedde en förändring av processen vid öltillverkning. Istället för att använda sig av överjäsning som gjorde ölen mörk, söt och grumlig gick man över till underjäsning vilket ändrade karaktären till ljust öl. Genom alla tider har vi druckit öl som vardagsdryck, till fest eller rent ut sagt som medicin. Förr i tiden var ölet en viktigt källa till näringsämnen och extra kalorier som behövdes vid ett hårt liv som levdes förr.