Ingredienserna i öl
Kuriosa om öl

Ingredienserna i öl

Malt

Vid tillverkning av öl är malten den viktigaste råvaran. Vad är malt? För att göra malt används korn men man kan också använda vete. Kornet blötläggs med vatten och kornet börjar att gro. I denna process uppstår ett enzym som kallas amylas som kickar igång stärkelsen i malten till att bli maltsocker. När processen nåt dit den ska torkas malten genom att man rostar den. Rostningen avgör hur malten blir som slutprodukt och den kan göra ölet mer eller mindre mörkt. Hur mörkt malten rostats avgör även smak och karaktär på ölet.

Humle

Humle ger mycket smak till ölet. Beroende på vilken humle man använder sig av får man olika karaktär på sitt öl. Humle tillsätts i processen och får vara med varierande tid beroende på vad man själv önskar. Medan malten är själva ölet kan man säga att humle är kryddningen av ölet. Humle finns i oändligt många varianter med olika aromer och beskhet. Humle har mer än smak att komma med, växten hjälper även till att göra ölet mer klart. Här följer några exempel på humle:

  • Magnum – Rak beska och citrus.
  • Fuggle – Mindre besk. Gräsig, örtig och fruktig.
  • Northern Brewer – Stark i smaken. Trä och mint.
  • Tettnanger – Mycket blommig och aromatisk med smak av apelsinblomma.

Humle har odlats länge, men det är svårt att säga med säkerhet hur länge. Det finns en dokumentation på en humleodling från år 736. Odlingen ligger i Hallertau i Tyskland men tydligen dröjde det till 1000-talet innan man bestämde sig för att använda det i bryggningen.

Slutligen har vi ingredienserna vatten och jäst kvar. Vatten behövs självklart annars blir det ingen dryck, men jästen kan man hoppa över om man så önskar. Då spontanjäser ölet istället som det gjorde förr i tiden och ölet får själv utveckla sin jäsning.