Mikrobryggerier i Sverige
Intresset för öl och att brygga öl har fått ett otroligt uppsving under de senaste åren. Det experimenteras som aldrig förr och det har aldrig varit lättare att få tag på unika utgåvor av öl. Det ploppar upp alltfler mikrobryggerier över Sverige både i storstad och på landsbygd. Vad är egentligen ett mikrobryggeri? Det är ett begrepp som etablerades redan 1995 och har sitt ursprung i USA och England som ett sätt att framhäva småskalig produktionen istället för de stora bryggerierna.
Vid ett mikrobryggeri sker tillverkningsprocessen på ett hantverksmässigt sätt med gamla bryggeritraditioner. Trenden som har spridits över Atlanten medför att vi i Sverige går mer ifrån den så kallade stora “starken” i baren till att dricka öl på ett helt nytt sätt. Vi svenskar har fått upp ögonen för öl och njuter på ett annat sätt av en god öl som vi kanske inte gjort tidigare. Vin har varit den dryck som har varit i framkant och som spelat roll, nu ser det annorlunda ut och ölen förtjänar nu att stå i rampljuset.
Det finns regler för att få kallas mikrobryggeri och den väsentligaste regeln är hur stor volym man får tillverka. Antalet accepterad volym är olika beroende på land. I Sverige ser reglerna ut så att man får inte tillverka en sats av öl som överstiger 200 liter åt gången. Det statliga monopolet utgjorde ett problem för de mindre bryggerierna men i och med ändrade regler poppar det upp fler och fler mikrobryggerier i vårt avlånga land. Intresset är stort och för att lära sig brygga enligt den klassiska traditionen hålls det kurser för det kan behövas då det gäller att få in tekniken.
Då intresset växer och växer i Sverige finns det många utbud på festivaler kring öl och föreningar. En förening av människor som gillar öl är viktigt då det sammankopplar både producenter och konsumenter. Det blir då lättare att hitta till sitt närmaste mikrobryggeri om man har för avsikt att gå på en ölprovning eller se hur tillverkningsprocessen går till. Speciellt på landsbygden är sammankopplingen viktig så det är lätt att hitta sin lokala producent.
Mikrobryggerierna ger ölfantasten nya smaker och en chans till att njuta av en öl på ett helt nytt sätt. Istället för att köpa öl från ett internationell bryggeri med en ofta något enformig och tråkig upplevelse erbjuder ett mindre bryggeri en smaksensation i munnen. Det är så med allt egentligen, att en småskalig produktion fångar upp smakerna på ett annat sätt och upplevelsen av ölet blir helt annorlunda. Det kan liknas vid att gå ut i sitt eget växthus och plocka tomater för att äta, de smakar helt fantastiskt gott. Likadant är det med öl i liten produktion.