Mikrobryggeriets ursprung
Mikrobryggerier

Mikrobryggeriets ursprung

Idèn med mikrobryggeri uppkom 1970 i England och sedan 1971 har organisationen CAMRA funnits till för att bevaka och främja den klassiska ölbryggartaditionen. CAMRA har också på sin agenda att bevara den levande pubkulturen i England. CAMRA är förkortningen av Campaign for Real Ale. Organisationen har idag över 190 000 medlemmar så det kan man säga är ett tecken på att människor bryr sig om att de gamla traditionerna bevaras. Utan kampanjen Real Ale är det svårt att säga hur det hade sett ut i nuläget. Kanske hade någon annan organisation tagit på sig ansvaret att bevara bryggtraditionen. Men om inte, hade det säkerligen varit den massproducerade ölen man hade hittat där på systembolagets hyllplan. USA var snabba på att haka på trenden med småskaliga bryggerier och har stor variation på sina bryggerier på grund av att USA sprider sig över ett stort område.

I England då Real Ale kampanjen startade var tanken att bevara den klassiska bryggtraditionen då man såg att de massproducerade ölen fick allt större utrymme. De stora producenterna tillsatte kolsyra i sina öl och det var inte så en öl skulle upplevas enligt kampanjen. En öl ska avnjutas med sin egen levande jästkultur och detta var prio ett som skulle bevaras. För att lyckas med en levande produkt krävs kunnande och en vilja att lära sig tekniken. En välgjord levande produkt visar upp de härliga aromerna och de bittra smakerna.

I USA spreds trenden med mikrobryggeri från England under 80 – talet. Man använde sig också av namnet craft brewery som översätt till svenska blir hantverksbryggeri. Att brygga öl med den klassiska bryggtraditionen är ett riktigt hantverk så det namnet passar fint språkmässigt. Trenden med mikrobryggeri växer fortfarande sig stark i USA och man ser år efter år en ökning av de små bryggerierna vilket är glada nyheter. När vi i Sverige tänker på USA och öl går nog oftast tanken till någon mindre smakrik öl och det var kanske en verklighet för en tid sedan. Nu i USA finns det istället egna lokalproducerade öl med mycket karaktär och de lokala ölen behöver man inte åka långt för att hitta.

Trenden mikrobryggeri kom till Sverige 20 år efter uppkomsten i England och 1995 startades de första mikrobryggerierna på svensk mark.