Landsbygden vill ha gårdsförsäljning
Det bryggs öl som aldrig förr och speciellt ute på landsbygden har trenden med mikrobryggeri blossat upp. Många gårdar säljer sina lokalproducerade produkter på sin gård eller vid marknader. Men så fort det är en produkt med alkohol i sätts det stop för försäljning av den varan. Det har länge varit diskussion om möjligheten att få sälja sitt lokalproducerade öl på gården där den tillverkas, men i nuläget har inga nya regler kommit som gör det möjligt.
I riksdagen förs debatten och vi kan bara följa utvecklingen och se var det landar. Det finns två sidor att ta ställning till. Argumentationen emot är att man inte vill göra det mer tillgängligt med alkohol på grund av att det då dricks mer alkohol.
Åsikterna går verkligen isär i denna diskussion. Vissa anser att mellanhanden systembolaget är viktig för att kunna erbjuda kunden en garanti för kvalitet, medan andra tycker att det är onödigt att behöva ta bilen in till staden för att kunna köpa det lokala ölet som man kanske till och med har gångavstånd till. Här blir bilåkandet en miljöbov. Ur ett ekonomiskt perspektiv skulle det gynna den lilla producenten om det fanns möjlighet att sälja direkt till konsument istället för att skicka dem vidare till systembolaget.
I Europa ser alkohollagarna lite annorlunda ut. Som exempel kan vi ta en gård i Frankrike som producerar vin, de har möjlighet att sälja vin till sina besökare. I Sverige finns det många mikrobryggerier som har ölprovningar för att visa upp sina produkter. Är man som konsument intresserad av att köpa får man med sig ett artikelnummer och kan köpa produkten på närmaste systembolag.