Världens nordligaste bryggeri
Kuriosa om öl

Världens nordligaste bryggeri

Världens nordligaste bryggeri hittar vi på Svalbard och det grundades Anne Grete och Robert Johansen år 2011. Bryggeriet heter Svalbard Bryggeri AS och kom till som en galen idè redan år 2007 och paret har kämpat sedan dess för att uppnå sin dröm om ett eget bryggeri. På grund av en gammal lag i Norge från 1928 var alkoholtillverkning inte lagligt men efter många år fick de till en lagändring och äntligen var det dags att brygga öl.

Paret Johansen älskar Svalbards natur och allt vad den har att erbjuda. De får importera malt från Finland, men vatten från Svalbard kan de använda. De har en kärlek till det enkla och att använda de bästa råvarorna. För att behålla alla de goda tingen så säljs ölen ofiltrerad. De säger själva att de levererar en oskalad och äkta produkt.

Deras utbud är 5 klassiska öl men också vid speciella tillfällen blir de extra kreativa och hittar på något nytt som ska serveras på en festival. En unik grej är att de använder vatten från upptinad is från den 2 000 år gamla glaciären Bogerbreen vid bryggningen av sin öl.