Från dröm till verklighet
Mikrobryggerier

Från dröm till verklighet

För alla som nördat in sig rejält på öl och ölbryggeri har tanken om att kanske kunna arbeta med bryggeri troligtvis passerat. För en del är det bara en dröm som nog aldrig blir av, vissa kanske brygger lite hemma för eget bruk medan andra slår på stora trumman och satsar stenhårt på att brygga storskaligt. Oavsett hur man tänker kring saken så går det att få drömmar att bli verklighet. Även om det kanske bara handlar om att testa att brygga en egen öl för ett specifikt tillfälle. Det finns flera saker att tänka på innan man satsar ordentligt.

Ekonomi

Det kostar ju såklart att starta upp ett bryggeri, oavsett om det är ett minibryggeri hemma eller större. Hemma så kostar materialet, kärl, humlen och när det kommer till att brygga i större skala så krävs större lokaler, större kärl, större volymer av ingredienser. När man väl har en färdig produkt och kanske vill sälja så är det viktigt att tänka på vad man har för omkostnader och hur stor vinst man önskar få.

Ju större ens bryggeri blir desto fler händer behövs. Om man kanske har svårt att hitta personal inför de kanske lite mer intensiva perioderna, beroende på mycket man brygger såklart, så kan man hitta personal via bemanningsföretag och på det sättet få hjälp att hitta rätt person för rätt jobb.

Aftonbladet skriver om Systembolaget. De hade tidigare i år stoppat försäljningen av alkoholdrycker från mindre och lokala bryggerier. Detta förbud är dock hävt till allas glädje. Däremot är detta någonting att ha med i beräkningarna. Det är svårt att få in sin produkt på Systembolaget och de kan i sin tur ändra sig snabbt. Kanske är det därför bra om man har egen försäljning i en egen bar?

Restaurang

Som skrivet ovan kanske man ska passa på att starta en egen bar. Alla vet ju hur trevligt det är att gå ut och äta något gott samtidigt som man avnjuter en god öl! Det är dock viktigt att se till att man har alla tillstånd som krävs för att driva restaurang samt såklart ha alkoholtillstånd. Tidningen StockholmDirekt skriver dock om att många tar snabbspår vad gäller bland annat alkoholtillstånd. Det innebär att man köper en restaurang som redan är etablerad och då ingår alla tillstånd automatiskt. Detta kan vara ett tips för den som vill ge sig in i restaurangbranschen själv samtidigt som man etablerar sitt eget bryggeri.

Egen nisch

Det kanske är mycket att tänka på när man ska brygga beroende på vision. Glöm dock inte bort att faktiskt ha en egen nisch. Ingen vill köpa öl som smakar som något de redan har druckit. Folk vill bli överraskade och testa igen eller prova något mer av det man bryggt. Det kan vara svårt och ta tid men det är så värt det när man väl får ölen att smaka så som man tänkt! Och glöm inte – öl har visat sig vara bra för hälsan, det ger oss både b-vitamin, kisel och syrorna lupulon och humulon vilka ger en antibiotikaliknande effekt och stoppar bakterietillväxt enligt tidningen MåBra.