Växten humle
Kuriosa om öl

Växten humle

Humle är en slingrande växt med gröna blad. Arten humle har det latinska namnet Humulus lupulus och tillhör hampafamiljen. Växten trivs där den kan klättra och har inga svårigheter att växa 30 cm per dygn. Humle växer naturligt i naturen och hittar den en stock att slingra sig uppför mår växten bra. I och med att vi brygger öl odlas det också humle i Sverige, men dock inte inga stora mängder. Den största producenten av humle är USA som odlar och producerar över 45 ton varje år.

Humle ger ölet den bitterhet det har och beroende på humlens färg blir det också olika färg på den färdiga ölen. Ämnet i humle som ger bitterhet kallas alfasyra. Humlen styr hur ölets karaktär och arom utvecklar sig på grund av att humlen har olika ursprung.

Det finns även andra användningsområden för humle. Den kan användas att göra tinktur på eller te för att hjälpa till mot sömnlöshet och aptitbrist. Det som används i både öltillverkning och naturmedicin är de små humlekottarna som sitter på den gröna plantan. Man skördar i augusti månad. Det finns också prydnadshumle som man kan plantera i sin trädgård för visst är den vacker.