Öl var den absoluta drycken för egyptierna
Öl var livet självt för folket i Egypten. Drycken användes som läkemedel, törstsläckare och var en stor bidragande faktor i byggandet av pyramiderna. Man har hittat 7 000 år gamla spår av öl som i Egypten. Men hur gjorde de sin öl kan man fråga sig? Det var kvinnans jobb att se till att ölet blev gjort. Hon tog en bit av ett brödstycke och smulade sönder i ett lerkrus med vatten som sedan fick stå och utveckla alkohol.
Ölet var till för alla i familjen för det ansågs att det skulle drickas istället för Nilens vatten. Nilen var en bakteriehärd så man tog vatten och renade det genom öltillverkningen. Det som sker vid processen är att bakterierna försvinner. Så istället för vatten drack man öl som törstsläckare gammal som ung! Det var dock inte bara en nödvändig törstsläckare utan dessutom mycket välsmakande. Att ölet var en stor bidragande faktor till att pyramiderna kunde byggas sägs att vara för att arbetarna fick öl som lön för sitt arbete.
Öl användes också som medicin under egyptiernas tid och ansågs hålla kroppen stark. Drycken var också en källa till att hålla själen i balans. Om det inte var så att ölet användes som medicin till patienten så skulle medicinen allt som oftast sväljas ner med öl.
Ölen som framställdes var inte bara av en sort utan kvinnorna var mycket uppfinningsrika. De skapade olika sorters öl med hjälp av örter, dadlar, russin och druvsaft. En del var då söta eller örtiga i smaken. Roten ockra användes för att färga ölet och gav en härlig röd nyans som gjorde ölet extra attraktivt.