Matcha öl med mat
Generellt sett är det lättare att matcha samman öl med mat än vin och öl har många olika variationer så det finns alltid en fantastisk kombination som väntar på dig. En riktlinje att gå efter är att ljusa ölsorter passar fint till lättare maträtter och använd dig av en kraftigare öl vid en mustig gryta. Sedan har vi en en annan gyllene regel och den är att söt mat gör ölet beskare så är ölet beskt passar det bättre med fet och salt mat.
En matchning som absolut inte går ihop är besk mat som exempelvis en sallad på endive för det drar fram för mycket av beskan. Planerar du att äta endivesallad ska du kanske hoppa över ölet och välja en annan dryck. Är något sött på menyn passar det utmärkt med en sötare öl och serverar du en het karibisk gryta är en ljus lager att föredra. Här kommer några fina kombinationer om du känner för middag med öl till:
- Fisk och skaldjur – Ljus lager, Ale eller en veteöl.
- Kyckling – Är det en gryta så välj en ljus lager. Till grillad kyckling en mörkare lager eller mörk ale.
- Fläskkött – Här passar det bra med en smakrik ale, som IPA och APA eller en mörkare lager.
- Lamm – En lager eller en IPA.
- Nötkött – Pilsner eller annan liknade lager. Även en IPA och APA passar bra.
- Viltkött – Smakrika öl som IPA, APA, stout eller en trappistöl.
- Choklad – Ett mörk öl som porter.
Det är kul att prova sig fram i ölsortimentet!