Ölsorter
Öl

Ölsorter

Det finns många öl att välja bland när man står där på systembolaget eller i baren. För att riktigt kunna njuta av så många olika sorter med udda karaktär och ursprung är det att rekommendera att gå till en ölpub som specialiserar sig på att ha så många sorter som möjligt. Det är roligt att ha möjlighet att välja och vraka. Ölprovning är ett kul sätt att uppleva många sorters öl samt att få en berättelse bakom varje öl.

I Sverige för inte alltför länge sedan hörde det inte till vanligheten att dricka en IPA på fredagseftermiddagen utan en vanlig lager var det man hade i handen. Nu kommer man hem med diverse finöl i sin bolagspåse eller ännu trevligare en sådan där pappersbox för 6 stycken flaskor. – ett så kallat fint sexpack.

Det finns öl av många karaktärer, smaker och färgsättning. Det är råvarornas ursprung och jäsningen som sätter mallen för hur ölet kommer att utvecklas. Öl smakar och ser olika ut men all öl innehåller nästan alltid dessa fyra ting och det är: humle, malt, jäst och vatten.

Ale är den öl som jäser varmt, graderna är mellan 14 – 25 grader. Beroende på vilka råvaror som används och hur mycket av varje råvara blir de olika sorterna inom Ale familjen till. Här har vi bland annat IPA, pale ale, stout och porter. En ale blir mycket smakrik med fruktig arom och med milda bubblor i ölet.

Lager jäser kallt i 5 – 14 grader och vid jäsningen utvecklar sig inte samma aromatiska fruktiga smaker som vid aletillverkningen. Det som avgör smaken vid lageröl är malten och humlen. Något som verkligen kan sätta smak här är om malten är kraftigt rostad, då blir det en mörkare lager med mer smak. Smaken på en lager är mer örtig från humlen och med en smak av knäckebröd från malten.

IPA som är en förkortning av India Pale Ale har funnits sedan 1700 – talet men har under åren ändrats i karaktär och populäritet. Under 1700 – talet kom denna ölsort till för att ölet skulle klara den långa resan från England till Indien. För att ölet inte skulle bli dåligt under resans gång tillsatte man extra mycket humle. Denna finurliga ört är nämligen konserverande. Den klassiska engelska ölsorten IPA är gräsig och besk i sin karaktär. Sedan har vi den IPA som kom till i USA som vi kan kalla den moderna. Den IPA vi dricker idag är oftast av den moderna stilen med fruktig och blommig karaktär.

En ny trend bland öltillverkningen är nu det som kallas spontanjäsning och här tillsätts ingen jäst. Ölet får jäsa i sin egen takt utan hjälp av jäst och det har blivit en riktigt populär trend som alltfler hakar på. Detta är nu det nya tillvägagångssättet bland många mikrobryggerier, men i själva verket är det en uråldrig metod som redan egyptierna sysslade med.